Starrevaart is een kleinschalige volkstuinvereniging gelegen aan de rand van Leidschendam in de Leidschendammerhout. Het complex telt 30 tuinen van verschillende afmetingen waar groenten, fruit en bloemen geteeld wordt. In het voorjaar van 2013 is het complex in gebruik genomen, maar de geschiedenis van Volkstuin VerenigingStarrevaart gaat veel verder terug.
Rond 1960 gaf de heer Olsthoorn op zijn land, gelegen in de Starrevaartpolder, onderdak aan ongeveer 28 hobbytuinders die op de gehuurde grond groente, bloemen en fruit kweekten.
Na enige tijd werd hun plezier verstoord; de gemeente kocht de grond voor de bouw van woningen (de flats aan de Tol). Gelukkig had de heer Olsthoorn bij de verkoop bedongen dat er een nieuwe locatie moest komen. De gemeente stelde tijdelijke een stukje grond beschikbaar aan de Starrevaartdijk. We konden voort. Maar niet voor lang. Wederom moest er verkast worden vanwege de bouw van de woningen aan ‘t Hert.
Het clubje volkstuinders besloot een vereniging op te richten om sterker te staan in onderhandeling met de gemeente. Op 25 november 1976 is de volkstuinvereniging “Starrevaart” opgericht; het aantal leden bedroeg toen 38.
Na overleg met de gemeente is een tijdelijke locatie aan de Oude Bleijk in gebruik genomen en een paar jaar later is het volkstuinencomplex vastgelegd in het bestemmingsplan. Op 2 juni 1976 is het complex in aanwezigheid van de burgemeester en een wethouder officieel in gebruik genomen. Op dit complex floreerde de vereniging; de tuinen waren voortdurend bezet en er ontstond een wachtlijst voor nieuwe leden.
In 1996 de volgende domper. Weer moesten we wijken voor bouwplannen. Per 1 januari 2003 werd niet alleen de huur opgezegd maar ook werd er geen vervangende grond aangeboden. Het einde van onze vereniging? Niet dus!
Vanwege de crisis in de bouw en de leegstand van kantoren werden de bouwplannen op de lange baan geschoven. Vanaf 2003 tot 2013 werd het huurcontract telkens met een jaar verlengd. Geen ideale situatie, maar we konden door. Het complex raakte op den duur wel in verval omdat er steeds meer tuinen leeg kwamen vanwege de ledenstop die de gemeente had opgelegd en omdat het animo om te investeren af nam. Ieder jaar kon immers het laatste zijn. Na een lange periode van vaak moeizame onderhandelingen met de gemeente, Provincie Zuid Holland, het Hoogheemraadschap en Groenservice Zuid Holland en met welkome steun van het AVVN (Algemeen Verbond Volkstuinen Nederland) werd een uiteindelijk het bestemmingsplan vastgesteld, was er geld van de gemeente geld voor verhuizing en aanleg van het nieuwe complex en konden we op …. het huurcontract met de provincie tekenen.
Begin 2013 zijn de grondwerkzaamheden begonnen, sloten werden gegraven en kassen geplaatst en in mei konden de eerste plantjes de grond in. Hoera!
Inmiddels hebben we ons eerste jaar tuinieren op ons nieuwe complex er op zitten. Naar ieders tevredenheid. En nu maar hopen dat er geen bouwplannen uit de hoge hoed getoverd worden.